Wyroby OSM w Łasku
OSM Łask jest laureatem wielu nagród i wyróżnień. Najważniejszym certyfikatem jest znak „Jakość Tradycja”, który oznacza, że produkt jest wytwarzany w niezmienionej recepturze od co najmniej 50 lat. Jej doskonałe wyroby goszczą na wielu polskich stołach.
TRADYCJA
Początki spółdzielczości mleczarskiej w Łasku sięgają roku 1918 i są integralnie związane z odzyskaniem przez naród polski niepodległości po latach zaborów.
Obszar działalności skupowej mleczarni obejmuje ekologiczne, zielone tereny w dolinie jednych z najczystszych rzek Grabi i Widawki. Mleko na produkty pochodzi w większości z gospodarstw, w których zwierzęta są żywione w tradycyjny sposób, z poszanowaniem ich dobrostanu, dlatego posiada ono bogaty skład mineralny i ciekawy bukiet smakowo zapachowy.
OSM Łask na rynku istnieje już od ponad stu lat, produkcja jest w większości wykonywana ręcznie i w każdej partii widać zaangażowanie i pracę wielu osób. Dzięki temu wyroby takie jak: twarogi, sery dojrzewające, masła, śmietany, maślanki w swoim smaku są takie jak produkty robione dawniej - w gospodarstwach domowych.
Każdy produkt objęty jest gwarancją bezpieczeństwa i jakości dzięki posiadanemu systemowi zabezpieczenia zdrowotnego HACCP.
Wyroby OSM Łask są tradycyjne, zdrowe i bezpieczne. Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się: twaróg półtłusty krajanka, twaróg śmietankowy oraz klinek.
Produkty wyróżnione znakiem „Jakość Tradycja” wytwarzane w OSM Łask:
- masło ekstra -produkowane jest w tradycyjnej masielnicy niezmienioną od wielu lat metodą produkcji. Otrzymuje się je w wyniku zmaślenia wydzielonej z mleka i odpowiednio przygotowanej śmietanki. Klasyczne, naturalne masło ekstra posiada doskonałe walory smakowe. Zawiera naturalnie skoncentrowane witaminy rozpuszczalne w tłuszczu: A, D, E i K.
- sery twarogowe półtłuste oraz sery twarogowe tłuste produkowane z mleka najwyższej jakości. Dzięki zaszczepieniu mleka szlachetnymi kulturami bakterii, oraz odpowiedniej obróbce termicznej sery te są delikatne w smaku, lekko kwaskowate. W fazie ociekania i prasowania twarogów stosowane są chusty serowarskie. Produkcja jest w całości wykonywana ręcznie, z dużym zaangażowaniem wielu osób, dzięki czemu wyroby nawiązują do twarogów robionych jak dawniej przez nasze babcie i prababcie. Sery twarogowe wytwarzane są wyłącznie na bazie naturalnych surowców, dzięki czemu są bogactwem wielu składników odżywczych.
- ręcznie robiony twarożek śmietankowy - to połączenie sera twarogowego ze świeżą śmietanką. Produkowany jest według opracowanego przepisu, który opiera się na mleku, podpuszczce i śmietance, dzięki czemu jest bogactwem wielu składników odżywczych.
KONTAKT
OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W ŁASKU
- ul. Matejki 16, 98-100 Łask
- tel. 43 676 39 10
- www.osmlask.pl
Jesteś przedsiębiorcą z gminy Łask i posiadasz w swojej ofercie produkty lokalne, regionalne lub tradycyjne? Zgłoś się do nas! Zapraszamy do współpracy.