Kwas chlebowy
EKO NATURA to producent zdrowej żywności tworzonej na bazie wysokiej jakości produktów według receptur o wielowiekowym rodowodzie. Słynie w regionie z wybornego kwasu chlebowego. EKO NATURA jest firmą rodzinną ze stuprocentowym kapitałem polskim, promująca zdrowy styl odżywiania i wysoką wartość polskiego produktu w przemyśle spożywczym.
Od 31 stycznia 2013 r. firma posiada certyfikat zgodności w zakresie Przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego na swoje produkty.
Naturalny kwas chlebowy o tradycyjnym smaku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 2011-06-02 w kategorii Napoje w woj. łódzkim.
Firma EKO-NATURA s.c. prowadzi swoją działalność w gminie Łask w miejscowości Kopyść, w okolicach Parku Chronionego Krajobrazu Doliny Grabi. Takie usytuowanie umożliwia korzystanie w prostej linii z nieskażonych dóbr natury, które wykorzystuje produkując napoje i soki bez stosowania konserwantów i chemii.
Firma zajmuje się produkcją zdrowej żywności z ukierunkowaniem na naturalne napoje, z których sztandarowy produkt firmy stanowi Ekologiczny Naturalny Kwas Chlebowy. Jego produkcja oparta jest na ekologicznych składnikach wykorzystywanych w procesie fermentacji wg receptur o wielowiekowym rodowodzie.
Oprócz kwasu chlebowego w ofercie firmy znaleźć można także inne naturalne napoje posiadające właściwości zdrowotne takie jak sok z buraka kwaszonego czy sok z selera kwaszonego.
TRADYCJA
Kwas chlebowy to napój o wiekowych tradycjach i licznych walorach zdrowotnych i smakowych. Wytworzony z naturalnych składników jest bardzo smaczny, orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. Historia kwasu chlebowego zaczęła się około X wieku, a jego wynalezienie przypisuje się Słowianom. Europa mogła docenić walory wytwarzanego z własnoręcznie wypiekanego chleba - kwasu dzięki wymianie gospodarczej po roku 989. W wieku XX kwas został zapomniany, wyparty przez wody gazowane i inne słodkie napoje. Dopiero w ostatnich latach kwas chlebowy przeżywa renesans wraz ze wzrostem zainteresowania tzw. zdrowym odżywianiem, produktami naturalnymi, ekologią oraz tradycją.
Tradycyjny kwas chlebowy wytwarza się w procesie fermentacji pełnoziarnistego chleba, po zmieszaniu go z wodą, z dodatkiem między innymi cukru. Powstaje w wyniku czystej fermentacji kwasu chlebowego, bez dodatku alkoholu. Napój kwasu chlebowego zawiera witaminy A, B, C, substancje mineralne oraz żywe bakterie kwasu mlekowego. Nie zawiera żadnych konserwantów ani substancji sztucznych, oferowany jest wyłącznie w opakowaniach szklanych typu keg. Naturalny kwas chlebowy wspomaga układ trawienny i gastryczny, wpływa na poprawę samopoczucia oraz stabilizuje pracę układu immunologicznego.
KONTAKT
EKO-NATURA S.C.
- Kopyść 48, 98-100 Łask
- tel. 43 675-11-98
- Agnieszka Dadusz, tel. kom 666 876 491
- Paweł Oleszczak, tel. kom 508 730 092
- www.kwaschlebowy.eu
Jesteś przedsiębiorcą z gminy Łask i posiadasz w swojej ofercie produkty lokalne, regionalne lub tradycyjne? Zgłoś się do nas! Zapraszamy do współpracy.