- Turystyka
- >
- Produkty lokalne
- >
- Karp z Grabi
Karp z Grabi
Gospodarstwo rybackie „Nad Grabią” istnieje już ponad 15 lat. Zajmuje się głównie hodowlą pstrąga, ale w stawach jest również karp, szczupak, jesiotr, sum i amur. Ryby z gospodarstwa „Nad Grabią” posiadają niepowtarzalne walory smakowe, dzięki prowadzonej przez gospodarzy racjonalnej gospodarce rybackiej oraz warunkom środowiska naturalnego.
Karp z Grabi został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako pierwszy w kategorii Produkty rybołówstwa w regionie łódzkim 1 kwietnia 2016 roku.
Stawy są systematycznie czyszczone i dezynfekowane wyłącznie wapnem, bez użycia agresywnych środków chemicznych. Zasilane są bezpośrednio wodą z rzeki Grabi, co zapewnia dobrą kondycję zdrowotną ryb oraz brak posmaku mułu lub zastałej, kwitnącej wody. Tutejsze ryby dokarmiane są wyłącznie naturalnymi paszami wytwarzanymi na bazie zbóż (kukurydzą, jęczmieniem, pszenicą i żytem).
Gospodarstwo leży na terenie Zespołu Przyrodniczo-Krajobrazowego Dolina Grabi oraz częściowo na Obszarze Natura 2000 „Grabia”. Wszystko to razem, z regularnymi badaniami i stałym nadzorem Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego w Łasku, daje gwarancję najwyższej jakości i niepowtarzalnego smaku ryb.
W gospodarstwie rybackim „Nad Grabią” można kupić świeże ryby, odławiane bezpośrednio przed zakupem. Dla odwiedzających gości właściciele czasem wędzą ryby. Aromat i smak świeżych, wędzonych ryb nie ma sobie równych. Tutejsze ryby to gwarancja świeżości i doskonałej jakości.
TRADYCJA
Obecność karpia w wodach Grabi, w tym również na wysokości Łasku, potwierdzają zapiski w „Przewodniku Wędkarskim po wodach województwa łódzkiego” inż. L. Krupowczyka z roku 1970. Wymienianych jest 12 obwodów rybackich rzeki Grabi w tym w 10 w rybostanie wymieniony jest karp. Karp w Grabi pojawił się najprawdopodobniej w okresie kiedy powstały w pobliżu rzeki pierwsze stawy karpiowe. W miejscu, gdzie obecnie znajduje się Gospodarstwo Rybackie „Nad Grabią”, był wcześniej młyn wodny nazywany „Nowym Młynem” lub „Młynem Łaszkiewicza”. Przed II wojną światową, właścicielem majątku i młyna był Niemiec, który uciekając przed zawieruchą wojenną zostawił cały majątek swojemu zaufanemu pracownikowi – Łaszkiewiczowi. Korzystając ze spiętrzenia wody przed kołem młyńskim, pierwotny właściciel wykopał rów łączący drobne zakole rzeki Grabi. Woda do rowu wpływała przed młynem i wypływała za nim. W rowie hodował karpie dla siebie i swoich pracowników. W tym czasie rzeka Grabia i inne rzeki dorzecza Warty były w większości nieuregulowane i przy wiosennych roztopach, czy ulewnych deszczach, dużo częściej niż obecnie zdarzało się, że woda ze stawów hodowlanych wylewała się na okoliczne łąki i przelewała do rzeki. Dzięki temu ze stawów uciekało dużo ryb w tym karpie. Karp uciekinier zadomowił się w Grabi, gdzie znajdował dobre warunki do życia. Świadczą o tym wspomnienia okolicznych mieszkańców o łowionych kilkukilogramowych karpiach. Na rzece Grabi w zbiorniku retencyjnym w Baryczy organizowane były od lat zawody wędkarskie. Wśród biorących udział w zawodach wspomina się połowy nawet 13 kg karpi.
Z ryb łowionych w Grabi gospodynie przygotowywały różne potrawy. Najczęściej ryby świeże smażono obsypane mąką, czasem kiedy połowy były spore, takie usmażone ryby zalewało się zalewą octową z przyprawami. Na szczególne okazje rodzinne i święta, jak wspominają Panie z Koła Gospodyń w Mogilnie Małym, przygotowywany był np. karp w galarecie. Przepis został przekazany ustnie z pokolenia na pokolenie i obecnie jest nadal wykorzystywany przy różnych okazjach.
KONTAKT
GOSPODARSTWO RYBACKIE „NAD GRABIĄ”
- ul. Rzeczna 1, 98-100 Łask
- tel. 797 998 639
- www.nadgrabia.pl
Jesteś przedsiębiorcą z gminy Łask i posiadasz w swojej ofercie produkty lokalne, regionalne lub tradycyjne? Zgłoś się do nas! Zapraszamy do współpracy.
Karta zgłoszenia.docx (19,78KB)